Hur mycket fluor ska jag använda?
För att motverka karies ska fluormängden anpassas efter ålder och behov. Fluoridets effekt är kortvarig och lokal. För att få en kariesförebyggande effekt måste man därför tillföra fluorid kontinuerligt på tandytan. För vuxna är rekommendationen två cm fluoridtandkräm på tandborsten, två gånger om dagen och borsta i två minuter. För barn upp till 6 år bör barntandkräm med lite lägre fluoridhalter användas. För små barn gäller att mängden tandkräm ska vara lika stor som barnets lillfingernagel och att en vuxen bör övervaka tandborstningen så att inte tandkräm sväljs ned i onödan. Sveriges Tandläkarförbund rekommenderar sköljning med fluorid som komplement till tandborstning. För vuxna personer med förhöjd kariesrisk är fluorsköljning en viktig del av egenvården.
Är fluor giftigt?
En bieffekt av för mycket fluor är tandfluoros, fläckar på tänderna, som mest ses som ett estetiskt problem. För mycket fluor kan vara giftigt och leda till osteofluoros. Ostefluoros innebär ökad benmassa och bentäthet som ger smärta, stelhet och minskad rörlighet i lederna.
Är det dyrare att gå till en privat tandläkare och kostar det för barn att gå hos en privat klinik?
Många talar utifrån egen erfarenhet och andra känner någon som känner någon. Men faktum är att det inte är några större skillnader. Folktandvården styrs av landstinget och färgas av de eller det politiska parti som sitter i landstingsfullmäktige. Inom den privata tandvården sätter klinikerna sina egna priser. Många tror att det blir dyrare att gå privat, men så behöver det inte alls vara. Vi är, precis som Folktandvården, anslutna till Försäkringskassan . Inom den privata tandvården har du samma rätt att utnyttja det årliga tandvårdsbidraget och högkostnadsskydd vid större, kostsammare behandlingar.
Vad du väljer är helt upp till dig och dina preferenser. Många stannar gärna kvar inom Folktandvården eftersom det är där allting börjar när en får sina första tänder – kanske också för att det verkar krångligt att byta. Men idag är det faktiskt väldigt enkelt att byta, alla tandjournaler finns digitalt, och är lätta att överföra mellan kliniker. Kontakta oss så berättar vi mer.
I Stockholm betalar inte barn och ungdomar fram till det året de fyller 23 år. Därav är det kostnadsfritt att besöka tandläkaren oavsett klinik.
När får man tandställning?
Det finns flera orsaker till varför du behöver reglera tänderna med en tandställning.
- Tänderna är sneda, sitter för tätt och står inte jämnt i tandbågen. En tandställning gör att tänderna blir raka och mer jämna. Många rättar även till tänderna av estetiska skäl.
- Om du har ett underbett står tänderna i underkäken en bit framför tänderna i överkäken. Det gör att läpparna inte möts när du stänger munnen och det blir svårare att bita och tugga.
- Vid ett överbett är det istället tänderna i överkäken som står framför tänderna i underkäken. Ett överbett ökar risken för skador vid fall, speciellt hos barn.
- Ett öppet bett är när fram- eller sidotänderna inte har kontakt med varandra och leder till en öppning när du biter ihop. Då tänderna inte möts kan det vara svårt att tugga eller bita av.
- Vid ett djupt bett hamnar framtänderna i underkäken bakom tänderna i överkäken och biter långt upp i gommen. Det kan börja skava och leda till sårbildning i gommen när du tuggar.
- En tandreglering kan i vissa fall vara nödvändigt för att underlätta insättningen av en tandersättning.
I Stockholm betalar inte barn och ungdomar fram till det året de fyller 23 år. Därav är det kostnadsfritt att besöka tandläkaren oavsett klinik.
Kan man flytta utomlands under behandlingen?
Det är inte rekommenderat att flytta utomlands under tiden tänderna regleras. Detta för att man behöver gå på regelbundna kontroller.
Väljer du ändå att flytta avbryts behandlingen och tandställningen plockas bort eller så får du kontakta en klinik där du ska flytta till och fortsätta behandlingen.
Du kan få hjälp av din nuvarande tandläkare att få med dig information om din pågående behandling till den nya tandläkaren.
Kan man endast få tandställning som tonåring?
Då tänderna kan regleras hela livet, kan du få tandställning när du vill. Dock bör en del behandlingar göras innan man vuxit färdig. Därför reglerar de flesta sina tänder när de är i tonåren.
Hur lång tid tar en behandling?
En behandling tar mellan några månader till flera år, beroende på hur mycket som behöver regleras. Dock brukar de flesta behandlingar ta mellan ett halv år till två år.
Måste man dra ut tänder innan man får en tandställning?
I vissa fall är det nödvändigt att ta bort en eller flera tänder innan man får en tandställning. Oftast sker det om tänderna sitter väldigt trångt på grund av en för liten käke.
Gör det ont att ha tandställning?
Det gör inte ont att sätta fast en tandställning; behandlingen görs utan bedövning. När tandställningen är på plats kan den i början skava och tänderna kännas ömma. Men besvären går oftast över efter några dygn. Vid behov kan du ta smärtstillande tabletter.
Hur ofta behöver man gå på kontroll?
Var 6-8:e vecka bör du gå till tandläkaren för att få tandställningen kontrollerad och justerad. Att reglera tänderna är en långsamt process. Det är viktigt att du inte försöker skynda på regleringen genom att själv spänna tråden oftare, det kan skada tänderna.
Kan man äta som vanligt?
Det är viktigt att man inte utsätter tandställningen för stor belastning, den kan då lossna. Hård och seg mat är inte rekommenderat. Skulle tandställningen i form av räls lossna, kontaktar du din tandläkare så snart som möjligt för att minska risken att tänderna regleras fel. Vid användning av avtagbar skena som invisalign, kan du ta av den och äta precis som vanligt.
Vad gör man om tandställningen gått sönder?
Skulle din tandställning gå sönder är det viktigt att inte äta hård och seg mat. Beroende på vad som gått sönder finns det saker du själv kan göra dock är det viktigt att du kontaktar din klinik så snabbt som möjligt för att få den lagad.
Vad händer efter behandlingen?
Efter att tandställningen tagits bort behöver tänderna stabiliseras så att de inte återgår till sin ursprungliga position. Detta gör du med en så kallad retainer. Det finns två typer av retainers, en metalltråd som fästs på baksidan av tänderna eller en skena som man har på natten. Hur länge du behöver ha en retainer varierar, men de flesta har det livet ut.
Finns det några risker med att reglera tänderna?
Tandreglering är förenat med en del risker. Du drabbas lättare av karies då bakterier bildas i kanten av tandställningen. En god munhygien är därför viktigt. Dessutom kan du få vita fläckar, korta tandrötter och i vissa fall även rotfylla tänder.
Skillnad på tandläkare och tandhygienist?
Ibland kanske man tänker att det är dags att gå till tandläkaren, men hamnar hos en tandhygienist i stället. Hur gick det till? Och vad är egentligen skillnaden mellan en tandläkare och en tandhygienist? Lite enkelt kan sägas att en tandläkare har ansvar för helhetsbilden, han både förebygger, behandlar och ställe diagnoser, medan en tandhygienist mer är inriktad på att förebygga och informera patienter om vikten av munhygien och tandvård. De ingrepp en tandhygienist gör är begränsade till slipning av tandsten och putsning av tänder. Om en mottagning har både en tandläkare och en tandhygienist gör det att de lättare kan dela upp patienter mellan sig och effektivisera praktiken. En patient som behöver hjälp med att bli av med tandsten behöver inte gå till en tandläkare utan kan få hjälp hos hygienisten.
En tandläkare ansvarar för att se till att patienten får den tandvård som behövs. Han behandlar själv eller skickar patienten vidare till en tandhygienist eller i särskilda fall en specialisttandläkare, som vi beskriver här nedanför. En tandläkare och en tandhygienist har också gått olika utbildningar. En tandläkarutbildning är fem år på högskolenivå och leder fram till en tandläkarexamen med legitimation. Tandhygienistutbildningen är tre år på högskolenivå. Utbildningen innehåller förutom grundläggande medicin även samhälls- och beteendevetenskap.
Vad gör en tandhygienist?
En tandhygienist arbetar främst förebyggande genom att utvärdera och ge råd om munhygien, så kallad egenvård.
De utför inga större ingrepp utan arbetar främst förebyggande genom att avlägsna tandsten, putsa och polera tänderna samt ta bort plack. En tandhygienist får diagnostisera och behandla karies, inflammation och tandlossning (paradondit).
Vid problem som kräver större ingrepp skickar hen patienten vidare till tandläkaren.
Skillnad mellan plack och tandsten?
Betydande plackavlagringar kan leda till hål i tänderna och tandköttssjukdomar. Tandsten är förkalkad plack. Genom att känna till alla fakta kan du blir smartare när det kommer till att sköta dina tänder.
Vad är tandsten?
Tandsten är besvärlig – det är en hård, skorpartad avlagring som kan låsa in fläckar och leda till missfärgade tänder. Tandsten bildas när rester av plack på tandytan reagerar på mineralerna i din saliv. Bara en tandläkare eller tandhygienist kan ta bort tandsten, men du kan proaktivt förebygga att drabbas av den med bra tandborstningsvanor med en manuel eller eltandborste.
Vad är plack?
Plack är en klibbig, färglös hinna av bakterier som bildas naturligt på tandytorna och särskilt längs tandköttslinjen inom fyra till tolv timmar efter tandborstning. Socker i mat och dryck kan tillsammans med bakterier från plack frigöra syror. Dessa syror angriper tandemaljen och bryter ner den, vilket kan leda till karies. Bakterier från plack kan också bidra till att orsaka tandköttssjukdomar såsom tandköttsinflammation. Regelbunden tandborstning och användning av tandtråd är de mest effektiva verktygen i kampen mot plack. Om den inte tas bort varje dag ackumuleras placken och hårdnar till tandsten.
Hur gör jag vid akuta tandbesvär?
Vid akuta besvär ska du i första hand vända dig till din vanliga tandläkare eller tandvårdsklinik.
Om den är stängd eller om du inte brukar gå till en särskild klinik är du välkommen att kontakta akuttandvården i det område du befinner dig.
Vi har jour öppet 24/7 vid akuta besvär och har experter som även kan arbeta med tandvårdsrädda patienter.
Vi hjälper dig – oavsett besvär
På Skarpnäck Dental har vi erfaren av:
- Tandvärk
- Ilningar i tänderna
- Problem med visdomstand
- Olycksfall med skadade tänder
- Utslagen permanent tand
- Fyllning, bro, krona eller plomb som har lossnat
Ont i tanden, vad kan det vara?
Tandvärk är något många har upplevt, men bakomliggande orsaker och symtom kan variera. Oftast är det ett tecken på att nerven i en tand har tagit skada, men kan även vara starkt kopplat till stress och tandpressning. Om tandvärk lämnas obehandlad kan sjukdomsförloppet förvärras och leda till infektion, inflammation, käkledsproblem och nervdöd. Därför är det viktigt att tidigt uppsöka vård för att undvika permanenta skador på tanden.
Tillstånd som kräver vård:
- Svullnad i munnen – kontakta omedelbart din tandläkare.
- Molande, långvarig värk i munnen.
- Tand som ömmar vid belastning, tuggning.
- Vid trauma mot munnen och/eller tänderna, till exempel vid fall eller slag.
- När ilningar eller isningar är ihållande.
- Tandköttet är svullet och gör ont.
Vad kostar det att dra ut en tand?
Ett cirkapris för att dra ut en tand ligger mellan 1100 – 5000 kronor beroende på omfattning. Kostnaden beror på hur komplicerad behandlingen är. Be din tandläkare om ett kostnadsförslag så att du kan vara beredd på vilket utgift det handlar om.
Du omfattas både av ett statligt tandvårdsbidrag samt skydd av Försäkringskassan mot höga kostnader.
Hur går det till?
Med hjälp av bra teknik och bedövning är det oftast smärtfritt att dra ut en tand, men det kan dock uppstå lättare besvär och komplikationer som svullnader, blödningar och ömhet efter behandlingen. Det är något som oftast går efter 1 vecka.
Kariesangrepp (hål i tanden)
Att få hål i tänderna kan orsakas av många olika anledningar, men när skadan väl är framme är den ofta svår att avhjälpa med egenvård. Större kariesangrepp som når tandnerven kan göra väldigt ont och orsaka sprängande tandvärk. I vissa fall kan bakterierna svälta och dö ut, men tar dem sig förbi tandens emalj kan tandskadan bli omfattande och leda till en pulserande eller huggande typ av tandvärk. Tanden kan bli inflammerad eller infekterad, då har det kommit in bakterier djupt i tanden.
Rotfyllning
När tandinfektionen gått ner i tandroten kan tandläkaren behöva rotfylla tanden för att rädda den. Behandlingen kan kräva flera återbesök.
Inflammation i visdomstand
Visdomständer är ofta tippade eller roterade. Kommer man inte åt för att göra rent kan matrester och bakterier ansamlas och vävnaden blir inflammerad. Detta kan ge värk och leda till hål i tanden. Fortgår detta under en längre tid kan man få feber, värk i ansiktet och svårt att gapa.
Lagning som lossnat
En lagning som har lossnat kan ge upphov till kraftiga ilningar som gör ont vid intag av kalla eller varma drycker då tandens inre del (dentinet) blir exponerad. Denna tandvävnad är mjukare och känsligare, vilket kan leda till kraftiga smärtimpulser.
När behöver man dra tänder?
Det kan finnas flera olika bakomliggande orsaker till att en tand måste dras ut. Exempelvis kan det handla om inflammationer, tandlossning, stora eller obehandlade kariesangrepp, komplikationer med visdomständer, trauma mot en tand eller annan skada. Tandläkaren ser alltid över olika alternativ för att rädda tanden innan det bestäms att tanden måste dras ut.
Vad ska jag tänka på efter att ha dragit ut en tand?
Efter en tandborttagning är det viktigt att hålla rent i munnen. 2 timmar efter tandborttagningen bör man varken äta, dricka eller skölja munnen. Varma drycker och låg huvudställning bör undvikas. När det gäller att hålla rent rekommenderas sköljning med antibakteriell lösning i 3 dygn efter tandborttagningen. Därefter kan man normalt borsta som vanligt.
Jag önskar ersätta min tandlucka, vilka alternativ finns?
Om du har förlorat en tand går det oftast att ersätta den med en protes eller implantat. Skulle du få problem med såret där tanden tidigare satt, bör du kontakta den klinik och tandläkare som drog ut tanden.
Hur går behandlingen till?
En titanskruv, implantat, placeras i käkbenet. Denna får sedan läka in och fästa i benet, varefter en krona tillverkas som fästs till skruven – en ny tand är på plats.
Är behandlingen smärtsam?
Själva behandlingen är inte smärtsam eftersom man alltid får bedövning.
Hur mycket kostar behandlingen?
Du får alltid en kostnadsberäkning av din tandläkare innan behandlingen. Den slutgiltiga kostnaden varierar från patient till patient. Skarpnäck Dental är ansluten till Försäkringskassan vilket betyder att du har ett högkostnadsskydd som gör att du får ersättning vid större behandlingar.